Bugünün En TOP Sorusu Saat Kaç (Tam bir Karmaşa!)

Bugün hepimiz Burhan ’ız Şöyle derdi Ooovv Saat Tokyoda 17 olmuş gitmem lazım!

Bugün aklımda sürekli bu sahne, oysa o gün güldüğümüz Burhan’ın ne kadar ileri görüşlü olduğunu fark ettim. Çünkü neredeyse bir çoğumuzun Türkiye saatini bilemezken dünya saatlerini ne olduğu ile alakalı fikrimiz bulunmakta.

Bugün Tokyo’da Saat kaç gibi Sorunca çok daha kolay cevaplarına ulaşabiliyoruz; bu sizi Burhan tarzı bir sonuca götürebilir,  fakat Türkiye’de özellikle bugün ve yarın ki Sorularınıza karmaşık cevaplar alacağımız kesindir.

-Saat Kaç
-16? Türkiye’mi Dünya saatimi?
-Dünya saatini ne yapayım? Türkiye!
-15? Yok, 17! Sanırım, saatler normalde ilerimi alınıyordu geri mi?
-oohhooo bilmem ileri sanırım
-yaa bende karıştırdım dur bi başkasına soralım.

Aslında ilk sorunun cevabı basit Google la saat kaç yazıyorsun sana söylüyor.
Saatkac

Bildiğiniz gibi Bu yıl 25 Ekim 2015 04.00’da gerçekleşmesi planlanan Yaz Saati Uygulaması (gün ışığından yararlanma, dst) 25 Ekim 2015’te başlayacak kış saati uygulaması iki hafta ertelendi. Resmi Gazete ’de yayımlanan ilgili kararla birlikte yaz saati uygulaması 8 Kasım 2015 tarihinde sona erecek ve kış saati uygulamasına geçilecek.

Asıl amaç; Saatlerin ileri veya geri alınmasıyla gün ışığından yararlanma süresinin uzatılması ve bu yöntem sayesinde enerji tasarrufunun dibine vurulması olarak öğretilmişti bize. Bu düzen zararsız ve ziyansız mükemmelde işliyordu. 1980 li yıllara bakıldığında bir yazda 3 saat bile geri alınan tarihler var. Bu çözüm sokak lambalarından tutunda evdeki banyo ışığına kadar belli bir tasarruf sağlamaktadır. Bunlar bildiklerimiz!
Ancak seçim için buna gerek yoktu diye düşünmekten kendimi alamıyorum!

Daha iki hafta var seçime ve seçimden sonra bir hafta sonra normale dönülecek olması bende de merak uyandırdı.
Kimse için bir şey değişmez diye düşündüm, bunun ardında enerji tüketimini ilgilendiren aklımızın ermedigi bir konu mu emin değilim.
Belki saat geri alınırsa akşam kapatılan seçim sandıklarında karanlık çökmüş olacak.
Olası bir kedi harekatına önlem olsun diye elektrik kesintilerinde karanlıkla baş başa kalmayalım amacı ile yapıldı ise bu uygulama sadece bir saat bu ile kurtarılabilecekler mi merak ediyorum doğrusu.
Evet şu an aklıma gelen en mantıklı neden bu.

Yok muydu acaba başka bir çözüm önerisi de Doğu daki coğrafya oy kullansın diye bu karmaşayı yaşadık. Oysa şimdi tüm Türkiye karıştı. özellikle eskiye alışık olan yaşlı ve doğu bölgelerindeki kendilerini geliştirmeye imkan bulamamış vatandaşlarımız oy kullanmaya gittiklerinde belkide sandıkları çoktan kapanmış olacak.

Örnegin; Dayın saati 16 Sanacak sandığa gittiğinde saatin 17 olduğunu görecek. Eee haliyle oyunu kullanamayacak. Gördünüz mü bak aslında asıl risk şimdi oluştu. bu uygulamanın yerine saatlerle hiç oynamasalardı da doğuya özel bir secim saati uygulaması yapsalar daha net ve iyi olmaz mıydı?

Neyse Kasımda aşk Başkadır demişler. bakalım bu aşkın ıstırabımız bununla kalacak mı yoksa daha dişimizi sıkacak mıyız…

 

Buradan Sonraki Mesleki, Bilgi işlem değilsen uykun gelebilir!

Aşağıdaki makaleler bir kaç hocamızın durum hakkındaki yorumlarından alıntıdır. Kısaca mecbur değilsen yada 300 client 50 Sunucun yok ise kurcalama yada git manüel olarak elinle düzelt.  DC ‘lerde yaptıgınız degişikliği otomatik yapar mantığı ile clientlar içinde uygulamazsanız. Kerberos Authentication, sertifika, zamana duyarlı uygulamalar, finansal hareketler v.s problem yaşamanız  çok  olasıdır. Bir kaç arkadaşımın bugün buna benzer sorunlar yaşadığına şahit oldum oysa defalarca bu konu hakkında testlerini yapmışlar kendilerini garantiye almışlardı. işte bir kaç hocamızın günler öncesinde konu hakkındaki öneri ve yorumları aşağıdaki gibidir.
Serhat Akıncı

20 Ekim 2015 tarihinde ise (TR’de görünmesi 21 Ekim) Windows işletim sistemleri için DST‘yi 8 Kasım’a erteleyen KB3093503 numaralı bir hotfix yayınlamış Bu bir hotfix olduğu ve büyük oranda Türkiye’de yer alan belirli bir grup Windows’a hitap ettiği için haliyle Windows Update üzerinde yer almadı, WSUS’lara da gönderilmedi. Bunun yanı sıra Windows 10 için olan paket dışındaki hotfix paketleri Update Catalog üzerinde de yer almıyor, bu yüzden elinizdeki WSUS’a manual import etme şansınız da yok. GPO ile yükleme hayaliniz varsa üzgünüm çünkü GPO mekanizması varsayılan haliyle ancak MSI dağıtabilir, ama hotfix MSU/CAB; MSI’a dönüştürmeniz veya yine bir startup script basmanız gerekir. Özetle eğer elinizde merkezi bir uygulama dağıtım çözümü yoksa bu hotfix’i tüm sistemler üzerine tek tek yüklemeniz ve ardından kontrol etmeniz gerekiyor.

Hotfix geçilmemiş ve DST bitiş zamanı hala 25 Ekim 2015 04:00 görünen Active Directory Domain üyesi Windows’lar saat bilgisini zaten DC’den aldıkları için Pazar sabahı geri kalmayacaklarını düşünenler varsa üzgünüm ama yanılıyorlar. Bu bir şehir efsanesi 🙂 çünkü mesele Local Time ile ilgili.

Client’ların PDC gibi NTP tabanlı servislerden aldığı zaman bilgisi UTC‘dir. Client OS, NTP’den aldığı bu zaman bilgisi üzerine Time Zone ayarlarına bakarak meridyen (Türkiye için +2 saat) ve gerekli ise DST (+1 saat) ilave yapar. İşte bu kombinasyonla ortaya çıkan zamana Local Time denir. Bu yüzden PDC/DC saati ne olursa olsun, zamanı geldiğinde Client işletim sistemi sene başında verdiği 1 saati geri alır ve DC bu konuda baskın olamaz; çünkü Local Time‘ı yöneten DC değil Client OS’tir. Ayrıca bu durum DC/Client authentication’larını etkilemez ve Client’lar 1 saat geri kalsa dahi normal şekilde logon olabilir çünkü Kerberos auth için dikkate alınan zaman bilgisi Local Time değil System Time‘dır ve o da UTC‘dir; yani ekleme çıkartma yapılmamış salt zaman bilgisi…
http://www.serhatakinci.com/